Floor Plans

Construction, repair and remodeling of the home, flat, office, or any other building or premise begins with the development of detailed building plan and floor plans. Correct and quick visualization of the building ideas is important for further construction of any building. ConceptDraw PRO permits you to direct all your energy and creativity on the creation of exceptional design decisions that visualize your ideas easily via Floor Plans solution for ConceptDraw PRO.

Floor Plans solution extends ConceptDraw PRO with numerous built-in drawing tools, samples, templates and libraries of vector stencils to help construct Building Plans and Floor Plans, Architectural plans and sketches, Projects of high-rise buildings and landscapes, Home designs inside and outside, layouts of arrangement of furniture, plumbing and equipment.


There are 15 stencil libraries containing 666 vector graphics for Floor Plans solution.

Design Elements — Cabinets & Bookcases

Design Elements Floor Plans — Cabinets and Bookcases

Design Elements — Building Core

Design Elements Floor Plans — Building Core

Design Elements — Appliances

Design Elements Floor Plans — Appliances

Design Elements — Furniture

Design Elements Floor Plans — Furniture

Design Elements — Sunrooms

Design Elements Floor Plans — Sunrooms

Design Elements — Kitchen and Dining Room

Design Elements Floor Plans — Kitchen and Dining Room

Design Elements — Sofas and Chairs

Design Elements Floor Plans — Sofas and Chairs

Design Elements — Bathroom

Design Elements Floor Plans — Bathroom

Design Elements — Bedroom

Design Elements Floor Plans — Bedroom

Design Elements — Doors and Windows

Design Elements — Doors and Windows

Design Elements — Tables

Design Elements Floor Plans — Tables

Design Elements — Walls Shell and Structure

Design Elements Floor Plans — Walls Shell and Structure

Examples

There are a few samples that you see on this page which were created in the ConceptDraw PRO application by using the Floor Plans solution. Some of the solution's capabilities as well as the professional results which you can achieve are all demonstrated here on this page.

All source documents are vector graphic documents which are always available for modifying, reviewing and/or converting to many different formats, such as MS PowerPoint, PDF file, MS Visio, and many other graphic ones from the ConceptDraw Solution Park or ConceptDraw STORE. The Floor Plans solution is available to all ConceptDraw PRO users to get installed and used while working in the ConceptDraw PRO diagramming and drawing software.

Example 1: Apartment Plan

This example was created in ConceptDraw PRO using the Kitchen and Dining Room, Sofas and Chairs, Bathroom Libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 20 minutes creating this sample.

This sample shows the interior design floor plan of an apartment, which is a self-contained housing living space, but in composition of some building, i.e. it occupies only the part of this building. You can see the arrangement of rooms at this apartment, the layout of furniture at each room, such as sofas, chairs, tables, wardrobes, as well as the appliances elements at kitchen and bathroom. The ConceptDraw PRO software contains large quantity of predesigned vector objects that you can use for quick and easy designing the similar apartment plans and floor plans. This version of plan is far long not all on what is capable the ConceptDraw PRO software, you can improve and detail this plan to those degree that you wish, including the placement of decoration elements and house plants. You can even remodel one of your rooms to the bedroom and this will take only few minutes of your time.

Apartment Plan Sample

Example 2: Home Draw

This example was created in ConceptDraw PRO using the Building Core, Doors and Walls, Shell and Structure Libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 15 minutes creating this sample.

This sample shows the plan of home that is a permanent or semi-permanent living space used for accommodation by some family, individual person, group of persons or several families. The home can include as internal premises, as the external territory, garden, yard, agricultural land, or even facilities for domestic animals. On this sample is represented the layout of the house’s living rooms and internal non-living premises. You can see the kitchen, dining, bathroom, study, living room, garage, deck, porch, and entry. The rooms are denoted by names, the living and non-living spaces are visually marked by color. Some premises include schematic sketch of layout the furniture and appliances. Having in dreams a small cozy house or large with several floors like as a palace, you can in any case easily design it in ConceptDraw PRO vector diagramming software with powerful tools of Floor Plans solution, moreover, to the smallest details.

Home Plan Sample

Example 3: Hotel Plan

This example was created in ConceptDraw PRO using the Kitchen and Dining Room, Bedroom and Bathroom Libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 20 minutes creating this sample.

This sample shows the Hotel Plan. The hotel is a special type of living premise that is rented by people at a specified price and typically for a short term. As for the hotel rooms, they can be radically different according to the hotel type and number of stars assigned to the hotel. These can be as small rooms with necessary furniture and appliances, as large apartments with several rooms intended for few persons. The large hotels can also provide additional services and luxury features for their clients, such as swimming pools, SPA, fitness centers, child rooms, etc. This sample is a good detailed plan of a middle size hotel with rooms of two types. It can be used on the hotel reception for easy and clear explanation the clients in what room they will live and where it is located. This plan can be also placed on the hotel website and in advertising booklets, so everyone can choose the room with needed furniture before booking.

Hotel Plan Sample

Example 4: Minihotel Floor Plan

This example was created in ConceptDraw PRO using the Walls, Shell and Structure, Sunrooms and Doors Libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 5 minutes creating this sample.

This sample shows the schematic floor plan of a minihotel, which is a hotel type so popular among the travelers and in quantity offered in many different countries and towns, especially in small towns, villages, conservation areas, near the roads and highways. This minihotel includes a hall, kitchen, restaurant and just eight rooms. The placement of all these premises within a hotel is clearly visible from this plan. It’s a good start for creation a set of detailed plans for the minihotel project documentation, it can be used as a perfect basis for creation detailed designing plans, the plans of furniture placement, of location electrical and household appliances, for planning and projecting the landscape design of outside territory surrounding this minihotel. All these detailed plans can be quickly and easily created with ConceptDraw PRO drawing tools and numerous ready-made vector objects offered by the libraries of Floor Plans solution for ConceptDraw Solution Park.

Minihotel Floor Plan Sample

Example 5: Flat Plan

This example was created in ConceptDraw PRO using the Kitchen and Dining Room, Sofas and Chairs, Bedroom, Bathroom Libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 25 minutes creating this sample.

This sample shows a detailed flat plan. You can observe that this flat is sufficiently large and includes nine premises: hall, corridor, living room, dining room, kitchen, bedroom, teen room, bathroom unit and guest bathroom unit. The list of existent premises with numeration is offered at the left side on the diagram in a form of legend. It's very convenient and visual to create the legend with the list of rooms. The arrangement of furniture, appliances, accessories, and even plants at all rooms is displayed on this sample. The similar diagrams are ideal way to represent the future design and to observe the view of separated rooms and the flat as a whole. In addition, they give a possibility to correct design and furniture arrangement by simple movement the details on the plan. Often, it is effective to make two or three different plans to place them near each other and to compare them with a goal to choose the best one.

Flat Plan Sample

Example 6: House Plan

This example was created in ConceptDraw PRO using Kitchen and Dining Room, Sofas and Chairs, Appliances, Bedroom and Bathroom Libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 25 minutes creating this sample.

Today, any house construction or repair isn't done without a clear detailed plan, which is a guarantee of getting exactly that result that you want. Primarily, the plan is needed to coordinate all the details, as well as to demonstrate the requirements and expected result to the building team. This interior design sample shows a house floor plan and layout of furniture, kitchen and bathroom appliances. The architects and designers try to make the house's design exceptionally looking with account the modern trends and of course the wishes and tastes of the people who will live in this house. With ConceptDraw PRO software, you can easily create the plans and interior designs of all floors of the house, in any style and with any degree of detail. Besides, the detailed design plans for the rest floors of this house can be constructed in minutes on the basis of this plan.

House Plan Sample

Example 7: Floor Plan

This example was created in ConceptDraw PRO using the combination of libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 15 minutes creating this sample.

The interior design is the science and art at once. It is an art of usage, distribution and decoration the space inside and outside the premises. The interior design helps to ameliorate the interior and exterior spaces of extremely different buildings. This floor plan example depicts the layout of furniture, kitchen and bathroom appliances at the small flat, which ideally suits for two persons. This flat includes the separated bedroom, combined kitchen and living room, bathroom and balcony. With a goal of saving space, the dining table was joined with kitchen furniture. At the bedroom is also located the working area. Besides the furniture arrangement, the ConceptDraw PRO lets you to choose desired style and color gamma for your flat, and to make your diagram immediately in these colors. This sample is designed in glamour rose and purple colors. Do not afraid to vary the color style to find the best variant.

Floor Plan

Example 8: Food Court Floor Plan

This example was created in ConceptDraw PRO using the combination of libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 20 minutes creating this sample.

This Floor Plan example demonstrates the food court furniture layout. The food court is a type of cafe that is very popular in countries of Asia, America, and Africa. Typically, they are located in large shopping malls, entertainment centers, parks, airports, universities, and other places of accumulation large quantity of people. The food courts include several sellers of multifarious food just prepared here on the place and all they are located within one sufficiently large indoor or outdoor space. At the middle of this space is focused a lot of tables, chairs and sofas. The clients can move from one vendor to another and choose the food according to their taste, to eat on the place or to take away the liking food. When the general food court plan is developed, you can add additional information, such as for example the cafes names, their menus, their cooking styles, if it is a multinational food court, etc.

Food Court Floor Plan

Example 9: Ground Floor Plan

This example was created in ConceptDraw PRO using the combination of libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 20 minutes creating this sample.

This floor plan sample illustrates the interior design of the house ground floor. The set of house building documentation typically includes the general house plan, the plans of each house floor, the electricity plan, the water supply plan, the plan of house exterior view, the set of construction specifications defining all building characteristics and dimensions, the types and quantities of building materials, their installation methods, etc. You can see the small private cabinet at this house, the guest toilet and large space that is intuitively divided on zones and includes the hall, zone of kitchen, dining, and living or rest zone. The ground floor is fully furnished, it includes the kitchen furniture, large table with chairs at the dining zone, large sofa with two armchairs, small table and TV at the rest zone, the strict furniture in a cabinet room, the sanitary equipment in bathroom and kitchen, and greening in a form of potted plants.

Ground Floor Plan

Example 10: White House West Wing — 1st Floor

This example was created in ConceptDraw PRO using the combination of libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 25 minutes creating this sample.

This architectural drawing example was designed in ConceptDraw PRO on the base of the Wikimedia Commons file and shows the plan of the first floor at the West Wing of the White House administration building. You can see all included premises, rooms, offices with indication their purposes, besides for better visuality they are colored with different colors. In addition to the internal premises, this plan also depicts the area of adjoining rose garden. The ConceptDraw PRO is ideal software for development the architectural plans and designs not only of private houses and villas, as well as the public and educational institutions, administration and government buildings, hospitals, schools, universities, kindergartens, shopping malls, entertainment centers, hotels, cafes, restaurants or any other establishments you want to build, design, advertise, or simply draw with any other purpose. Do not leave for later the making design of adjoining territory, it always gives a complete view for the plan.

White House West Wing — 1st Floor

Example 11: Friends TV Show Apartments

This example was created in ConceptDraw PRO using the combination of libraries from the Floor Plans solution. An experienced user spent 25 minutes creating this sample.

This floor plan example designed using the tools of ConceptDraw’s Floor Plans solution depicts the rooms, furniture layout and interior design of apartment assigned for shooting the famous American TV show Friends, ten seasons of which were created by David Crane and Marta Kauffman. The objects used in filming are always designed and decorated in a special way, taking into account every detail, from the wallpapers and furniture, to the smallest details - lamps, flower vases, tableware and other accessories, because each detail must attract attention in one cases or vice versa to be just a background in other films, telecasts, TV projects or TV shows. The convenient arrangement of rooms and bright apartment design are exactly what you need for TV show, which is called to attract attention of millions of TV viewers. This apartment is equipped with all things necessary for comfortable living and TV shooting - furniture, decoration elements, appliances, sanitary equipment, etc.

Friends TV Show Apartments

Inside

Floor Plans Solution for Apple macOS

Floor Plans Solution for Microsoft Windows

What I Need to Get Started

After ConceptDraw PRO is installed, the Floor Plans solution can be purchased either from the Building Plans area of ConceptDraw STORE itself or from our online store. Thus, you will be able to use the Floor Plans solution straight after.

Floor Plans Solution — Buy

How to install

First of all, make sure that both ConceptDraw STORE and ConceptDraw PRO applications are downloaded and installed on your computer. Next, install the Floor Plans solution from the ConceptDraw STORE to use it in the ConceptDraw PRO application.

Floor Plans Solution - Install

Start using

Start using the Floor Plans solution to make the professionally looking floor plans by adding the design elements taken from the stencil libraries and editing the pre-made examples that can be found there.

Floor Plans Solution - Start Using

Share on: